zene és gyerekek
Zöldellő Baba-Mama Blog

Gyerekek és zene

Nem lehet eleget hangsúlyozni a zene fontosságát az életünkben. A gyerekek ösztönösen keresik mindazokat a tevékenységeket, melyek a művészetekkel függnek össze. Tapsolnak, énekelnek, rajzolnak, táncikálnak. Olyan magával ragadó módon teszik ezt, hogy mi felnőttek is olykor kedvet kapunk, hogy újra felfedezzük gyerekkorunk régi hangszereit, dalait, és a kicsivel újraéljük a zene, az ének felszabadító hangulatát. 

Mik is ezek a hangszerek? Mivel tud gyermekünk is jól eljátszani? Régi és új darabok nyomában, videós illusztrációkkal is várlak ebben a rövid áttekintésben.

Elöljáróban arra kerestem a választ, miért is jó zenélni, énekelni? 

És itt most nem azokra az általános igazságokra gondolok, melyek kutatásokon alapulnak (pl. különböző agyterületek fejlődése, jobb teljesítmény iskoláskorban, logikai érzék, stb.). Ezekről az összefüggésekről írtam korábban, ITT találod.

 

A zene és éneklés anya és gyermek között valamiféle különleges kapcsolatot képez, biztonságérzetet nyújt, míg nagyobb gyerekek, felnőttek közös zenélése a közösség erejét mélyíti. Könnyen úrrá lehet rajtunk a jókedv, a gondtalanság érzése!

A legjobb a zenélésben az, hogy igazán nem kell tudnunk zenélni, énekelni ahhoz, hogy ezt az érzést megéljük, és hogy babánk is megélje a zene meghittségét.

Összegyűjtöttem néhány olyan hangszert, mely használata a legkisebbek figyelmét is felkeltheti, és a hang megszólalásának rendezettségétől függetlenül igazi örömforrás lehet a hétköznapokban!

Az alábbi videón rögtön négy hangszer is bemutatkozik. 

Videó: zongora, csengettyűk, dob és asztali csengők

És most nézzük ezek közül a legkülönlegesebbet:

Asztali csengők

asztali csengő

Fotó: asztali csengők

Ezek a csengők a szállodai recepciós pult csengőjéhez hasonlóan tenyérrel nyomkodhatók. Kisgyerekek nagy kedvence lehet, hiszen a színes csengők különböző hangmagasságokon szólalnak meg. 

Ha csak egyet veszünk ki a gyűjteményből, már annak folyamatos nyomkodása is mosolyt csalhat babánk arcára. Nagyobbak pedig teljes dalokat játszhatnak el rajta.

Kanalak

Nincs otthon hangszer? Semmi gond, csak nyissuk ki a konyhafiókot!

A következő hangszerek együtt nagyon jól szólnak. Kisfiam már mutatja is, mit tud 2 kanál!

Xilofon

A xilofon már nagyobbaknak való, viszont a hangok felfedezéséhez bármelyik fémlapocska ütögethető. Ha megtanulunk együtt egy kis dalt ovis gyermekünkkel, akár így is szólhat:

És ha kedvet kaptatok a zenéléshez, folytathatjuk együtt!

Ha 0-3 éves a babád:

A Baba-Mama Zeneklub és Játszóház azért jött létre, hogy önfeledten zenéljünk babánkkal, azután pedig beszélgessünk, feltöltődjünk.

A részleteknek ITT tudsz utána nézni!

 

A Baba-Mama Zeneklub facebook csoportját pedig ITT találod! 

Lépj be, hogy igazi közösség legyünk a mindennapokban is!

 

Ha ovis vagy kisiskolás gyermeked van:

Nézd meg, milyen zenei foglalkozáson vehet részt a gyerkőc, részletek:

Kis Zenész foglalkozás Szeged

 

Érdekel a téma? Otthon is zenélnétek? Lépj be a Kis Zenész Szeged facebook csoportba!

 

Kapcsolódó bejegyzések
nagyszerű szülő, anya
Legnagyszerűbb ANYA

Olvasási idő: kb. 4 perc Itt most nem a babád, hanem Te vagy a főszereplő! Szeretettel ajánlom az írást Neked, tovább

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük