Páros óra részletes leírása

 

 

A páros foglalkozás részei:

  • Ráhangolódás játékos feladatokkal
  • Zongorázás + feladatkidolgozás
  • Levezetés – korfüggő és koncentrációfüggő

 

1.Ráhangolódás játékos feladatokkal:

Az óra elején 10 perc játékos feladatokkal telik.

  • hol kezdjük? – jellemzően a szőnyegen, ahol ülve, mozogva, tapsolva, ugrálva történik a „bemelegítés”
  • jellemző feladatok: szóba jöhet például 1-1 kártyás feladat, vagy hangfelismerés és hangutánzás, zenedominó, kopogás, ütőshangszerek (nyilván a konkrétabb feladattípus a gyerekek személyiségétől, életkorától is függ, és attól is, hol tartunk épp a zenetanulásban).
  • miért jó ez? – fontosnak tartom, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a zenélésre. A kinti megszokott környezet és a zenei közeg közötti éles váltás fiatal gyerekeknél nem szerencsés (például azonnal az otthon gyakorolt zenei darab visszakérdezése); mindig igyekszem olyan feladatokat keresni, melyek némi kihívást jelentenek számukra, ugyanakkor máris megvan a sikerélmény és a fejlődés, mellyel felvértezve az óra további része is bizalmasabb, fesztelenebb hangulatban telik.

2. Zongorázás + feladatkidolgozás 

Ez a rész 40 percig tart (20 perc zongorázás + 20 perc feladatkidolgozás).

Az egyik gyermek a zongorához ül, vele foglalkozok kizárólagos figyelemmel.

  • az előző órán tanultak átismétlése történik itt már a zongoránál ülve
  • ez a blokk lehetőséget ad az esetlegesen problémás részek megbeszélésére (például segítő ujjgyakorlatokkal, rávezető gyakorlatokkal, ezeket a füzetben is rögzítjük)
  • ezután következik egy új ismeret átadása (új zongoradarab, vagy a már meglévőnek egy következő része, melynek ismeretlen részeit elemezzük is, vagy új hanganyagot elemzünk, stb.)
  • mi jellemzi ezt a részt? – ez a rész a tulajdonképpeni klasszikus értelemben vett zongorázás, amikor a zenedarabokkal, előadásmóddal, szolfézzsal foglalkozunk

A másik gyermek ez idő alatt 10 percig a hátsó asztalhoz ül, feladatokat kap, majd 10 percig a másik zongorához ül, és a zongorán gyakorol (a digitális zongora halkra állítható vagy fülhallgató használható).

20 perc elteltével cserélnek a gyerekek. A sorrendet mindig megbeszéljük.

A megoldott feladatlapokat otthagyják, és következő alkalommal elmondom nekik, hogyan sikerült. Ha van kérdés, meg tudjuk beszélni pár percben.

3.Levezetés:

Az utolsó 5-10 percben a két gyerek közösen játszik a zongorán. Ha fáradtak, nehezen koncentrálnak már, akkor a szőnyegen tartunk levezetésképp néhány ugrálós, szaladgálós ritmusgyakorlatot (korfüggő és személyiségfüggő, mit tudunk még kezdeni az óra végén).

 

Az óra felépítése egy útmutató, melyhez igyekszem tartani magam, de az ettől való eltérés bizonyos esetekben indokolt lehet.