Zöldellő Blog - Zene a gyereknevelésben

Zene és önbecsülés

Olvasási idő kb. 2 perc

A zenetanulás minden jótékony hatása közül ezt tartom a legfontosabbnak, ugyanakkor ez a legkomplexebb kapcsolódás is. Biztosan elgondolkodtál már azon, milyen útravalót tudsz adni gyermekednek, mikor felnő és a saját lábára áll.

Kétségtelen, hogy sokféleképpen növelhető az önbecsülés egy gyermekben, és a zenetanulás csak egy ezek közül. Én azonban nyilvánvaló elfogultságom miatt a zene és önbecsülés kapcsolatára világítok rá ebben a kis cikkben. 

Kezdem azzal, én hogyan éltem meg gyerekkoromban a zenélés „különlegességét”. Az iskolában a pedagógusok tudták, hogy zongorázni tanulok. Ez azonban nemcsak amolyan mellékes dolog volt. Énektanáraim, elismerve tudásomat, iskolai szereplésekre kértek fel. Még a kortársaimtól is bezsebeltem néhány elismerő szót, ami mindenképpen jól esett. A zeneiskolában a versenyszellem is jelen volt. Két megyei, és egy országos zongoraversenyen vettem részt, a nevem bekerült a helyi lapba. Máig megtartottam (Pintér Zsuzsanna az eredeti nevem), mert büszkeséggel töltött el és tölt el a mai napig, ha rágondolok, hogy sikerült átadnom valamit annak a sok zenetanárnak, akik értő füllel figyelték az előadásomat, és bizalmat szavaztak nekem.

Fotó: Egy régi újságcikk és egy ajándék könyv a továbbjutásért

„Mindannyian különleges és értékes emberek vagyunk. Ahhoz, hogy ezt elhiggyük, sokunknak kellenek a megerősítések. A zenélésben sok pozitív visszajelzésre adódik lehetőség.”

Az életünk csupa küzdés, legfőképpen önmagunkkal… 

Viszont azt is tudom, hogy amikor felidézem egy fellépésemet, a mosolygó, tapsoló közönséget, vagy eszembe jut 1-1 elismerő szó a tanáraimtól, barátaimtól, hogy tehetségesnek tartanak, az hihetetlen melegséggel tölt el. Akkor elhiszem, hogy mennyire jó döntés volt a szüleim részéről, hogy annak idején biztosították számomra, hogy zenét tanulhassak. Ez a többlet az én életemnek értelmet ad. Ezzel kelek, ezzel fekszem. A zene az életem szerves része.

No de mi lett volna, ha más hivatást választok?

Úgy hiszem, akkor is ott lennének bennem a dicsérő szavak, a zenei élmények emléke. A zenélés pedig önmagában is olyan pluszt adna, ami hobbiként is kitűnően működne.

Leírtam az én érzéseimet, de általánosságban nem írhatok hasonlót mindenkiről. Versenyeken szereplés, iskolai ünnepségeken fellépés nem biztos, hogy minden gyermek álma. Annyit tudok, hogy…

„… egy jó zenetanárral – aki hozzásegít a zenei élmények felfedezésének öröméhez, támogatja és ösztönzi a kreatív elképzeléseket – igenis megalapozható a magas önbecsülés.”

Miért? Mert a tanuló azt érzi, hogy amiben ő tevékenykedik, az különleges, elismerésre, tapsra méltó. Érezheti is mindezt, hiszen benne van a rendszeres gyakorlás, a kemény munka, mindaz, ami valóban értékké emeli a zenélést. 

Ehhez járulhat még hozzá az önálló dallamalkotás felfedezése. Nincs is annál jobb, mint mikor egy gyerek kitalál egy kis dallamot magától, és azért lelkesedik, mert az az övé. Óvja, dédelgeti, és ahogy zenei tudása fejlődik, a csupasz vázra egyre több és több réteg kerül, míg végül ott áll egy kész mű, teljes valójában, melyet ő épített fel az alapoktól.

Az efféle törekvéseket mindig nagy lelkesedéssel támogatom, és megdicsérem azokat a tanítványaimat, akik megtisztelnek ezeknek a kis műveknek a bemutatásával. Úgy hiszem, hogy ezzel ők a magukba vetett hitüket erősítik. “Ügyes vagyok, képes vagyok saját zenét szerezni!” gondolják magukban, és teljes joggal értékelik magukat ezért.

Komplex és bonyolult rendszer az elme. Nagyon sok hatás ér bennünket, és hiába vagyunk sorsunk irányítói, néha bizony másképp alakulnak a dolgaink, mint szeretnénk.

Nem jelenthető ki tehát, hogy aki zenél, annak sokkal nagyobb lesz az önbecsülése, mintha nem tenné, viszont olyan tudás birtokosa lesz, aminek hasznát veszi tudatosan vagy tudattalanul. Sok olyan barátom van, akik valaha tanultak zenélni. Bár abbahagyták, a művészetek iránti rajongásuk, fogékonyságuk megmaradt. Önértékelésük pedig – ahogy látom – igen magas.

Szeretnéd gyermekednek megadni a zenélés örömét, de nem tudod, hogyan kezdjétek el?

Nézd meg a 9 részes INGYENES videósorozatot, mely ovis, kisiskolás gyermekedet bevezeti a zene világába. A 9 rész elég ahhoz, hogy meglássátok, érdekesnek találjátok-e a témát. 

Eszközigénye: SEMMI.

Időigénye: Tőletek függ.

A videó csupán pár perc, a mellékelt eszközök, így például játékos feladatok, a zenélés élményét segítő hanganyagok, ajándék játéksablonok ugyanakkor egy unalmas délután értékes eltöltését jelenthetik. Kalandra fel!

Kattints  IDE  a részletekért, email címed megadásával máris küldöm az 1. részt!

Kapcsolódó bejegyzések
Zongorázni zeneelmélet nélkül?

Olvasási idő kb. 2 perc Ösztönösen éneklünk hallás után egyszerű dalokat. Nem biztos, hogy tudjuk, épp milyen ritmusra járt a tovább

zenei tudnivalók
Mi motiválhat zenélésre?

Olvasási idő kb. 2 perc Sokszor meglepődök azon, tanítványaim közül jó néhányan mennyire lelkesen zenélnek otthon, szabadidejükben. Nincs elnyerhető díj, tovább

A zenetanulás iránya: kottaolvasás vs. saját művek?

Olvasási idő kb. 2 perc A kottaolvasás, mint értékelhető tudás igen előkelő helyet foglal el az intézményes alapszintű zeneoktatásban. Tapasztalataim tovább

Rendszeresség a siker kulcsa (Nincs rossz nyelvérzék? Nincs botfül!)

Olvasási idő kb. 2 perc Vannak gyerekek, akiket egy kicsit nehezebb motiválni, mint másokat. Vonatkozhat ez tanulmányaik bármely területére, vagy tovább

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük