zenei tudnivalók
Zöldellő Blog - Zene a gyereknevelésben

Mi motiválhat zenélésre?

Olvasási idő kb. 2 perc

Sokszor meglepődök azon, tanítványaim közül jó néhányan mennyire lelkesen zenélnek otthon, szabadidejükben. Nincs elnyerhető díj, nem növesztenek látványos izmokat, sőt az életünket megbénító vírus még egy ideig a közös fellépések, zenei rendezvények esélyét is elveszi. Hát akkor mégis mi a jó ebben?

Az egyikük mindenféle művészetre rendkívül fogékony. Nem kell kifejezett motiváció, egyszerűen életeleme az önkifejező alkotás. Vannak ilyen gyerekek, velük nagyon könnyű haladni és jó eredményeket elérni.

Másikuknál azt vettem észre, hogy korábbi, kissé egysíkú zeneiskolai tapasztalatait felülírta az a fajta kreatívabb,  érzelem gazdagabb megközelítés, amit én igyekeztem átadni neki. Nála a rácsodálkozás, az “Ezt így is lehet?” érzése hatalmas lökéssel lendítette előre zongora tanulmányaiban.

Egy tanítványomnak még zongorája sincs otthon, ennek ellenére mindig meglepődök, mennyire jól emlékszik mindenre, amit előző alkalommal tanultunk. Néhány alkalommal az iskolában oda tud ülni pár percre a zongorához, de ez minden. Miért ül oda? Egyszerűen érdekli! Bizonyára nincs markánsan megfogalmazott cél a késztetés mögött. 

 

A motiváltság és az energikus hozzáállás engem is büszkeséggel töltött el, ezért kis tanítványaimnak zongorás hűtőmágneseket készítettem a karácsonyi szünet előtt. 

zongora tanítványok ajándéka

Fotó: Az elismerés egy ilyen kis üzeneten keresztül is érkezhet!

Mennyire fontos egyáltalán a motiváció?

Felnőttként azt érezzük, minden, amibe belevágunk, céllal történik. Akarsz szakmát tanulni? Valószínűleg pénzkereseti terveid vannak. Elhatározod a rendszeres sportolást? Alighanem fontos számodra az egészséged.

A szabadidős tevékenységekkel – ami nem döntően a létfenntartásunk része – már egy kicsit más a helyzet. Felnőttként elég erős motivációt kell éreznünk, amiért mondjuk megtanulunk egy hangszeren játszani. Mindig tudsz mondani ugyanis kapásból 10-15 dolgot, ami fontosabbnak tűnik az adott pillanatban.

A gyerekek szerencsére nem gondolják túl a dolgot. Nekik is kell hajtóerő, a sikerélmény, viszont nekik még a világra való rácsodálkozás, az ismeretlen megismerése is egy élmény. Családfenntartási problémák és egészségmegőrzési szempontok az ő vállukat még nem nyomja, helyette a felfedezés izgalma, a varázslat elég lehet. Egy nagyszabású koncertfellépés vagy saját zenei album kiadása helyett tehát őket apróbb célok is zenélésre, szorgalmas gyakorlásra sarkallhatják.

„A zenélés – csak úgy, mint az egyéb művészeti ágak – az önkifejezés eszközei, így a legkisebbek is szívesen énekelnek, táncolnak, rajzolnak és közben boldogok! Nem is kell megmagyarázni ezt a jelenséget, a gyerekek ösztönös érdeklődést mutatnak a művészetek iránt!”

A nagyon sokféle motiváció közül csak néhányat írok le, melyeket magam is tapasztaltam a gyerekeknél:

-Van, akiből ösztönösen tör felszínre a zeneiség, mert telve van muzikalitással, a gondolataiban állandóan jelen van a zene. Ez a fajta azonosulás meghatározhatja a későbbi pályáját is.

-Van, akiben bizonyítási vágy él, és a zenéléssel nagyon markánsan meg lehet mutatni, mit tudunk. Elismerést, tapsot, figyelmet kap egy jó zenész.

-Van, aki nagyon szeret szerepelni, és még ha csak a család vagy barátok előtt csillogtathatja meg tudását, már az is boldoggá teszi. Ezek a gyerekek gyakran teljesednek ki egyébként a színpadon zenei vagy más előadóművészi műfajban.

-Van, akit a közösségi zenélés vonz, hiszen együtt zenélni, énekelni hihetetlenül izgalmas! Erre szintén nagyon jók az énekkarok, a dobszakkör és más kezdetlegesebb zenei formáció. Később természetesen saját együttesben is gondolkodhat egy motivált, jól teljesítő tanuló.

 

Bármi is legyen a mögöttes megfogalmazott, vagy tudattalan cél, egy dolog mindenképpen közös:

„Zenélés közben tér és idő megszűnik, és a külvilág átalakul. Egy másik dimenzióba lépünk, melyben mi alakítjuk az eseményeket.”

A hangszer egyébként, mellyel a gyermek elkezd ismerkedni – legyen az akár a legegyszerűbb ütős hangszer – sokáig nem is meghatározó. Ovis, kisiskolás korban még a legtöbb esetben nem lehet komoly hangszeres tanulásról beszélni. Sokkal fontosabb a zenei élmény felfogása és a kapcsolódás. Ezt igazából énekelve, tapsolva, ugrálva ugyanúgy meg lehet tapasztalni.

Szeretnéd gyermekednek megadni a zenélés örömét, de nem tudod, hogyan kezdjétek el?

Nézd meg a 9 részes INGYENES videósorozatot, mely ovis, kisiskolás gyermekedet bevezeti a zene világába. A 9 rész elég ahhoz, hogy meglássátok, érdekesnek találjátok-e a témát. 

Eszközigénye: SEMMI.

Időigénye: Tőletek függ.

A videó csupán pár perc, a mellékelt eszközök, így például játékos feladatok, a zenélés élményét segítő hanganyagok, ajándék játéksablonok ugyanakkor egy unalmas délután értékes eltöltését jelenthetik. Kalandra fel!

Kattints  IDE  a részletekért, email címed megadásával máris küldöm az 1. részt!

Kapcsolódó bejegyzések
Zongorázni zeneelmélet nélkül?

Olvasási idő kb. 2 perc Ösztönösen éneklünk hallás után egyszerű dalokat. Nem biztos, hogy tudjuk, épp milyen ritmusra járt a tovább

A zenetanulás iránya: kottaolvasás vs. saját művek?

Olvasási idő kb. 2 perc A kottaolvasás, mint értékelhető tudás igen előkelő helyet foglal el az intézményes alapszintű zeneoktatásban. Tapasztalataim tovább

Zene és önbecsülés

Olvasási idő kb. 2 perc A zenetanulás minden jótékony hatása közül ezt tartom a legfontosabbnak, ugyanakkor ez a legkomplexebb kapcsolódás tovább

Rendszeresség a siker kulcsa (Nincs rossz nyelvérzék? Nincs botfül!)

Olvasási idő kb. 2 perc Vannak gyerekek, akiket egy kicsit nehezebb motiválni, mint másokat. Vonatkozhat ez tanulmányaik bármely területére, vagy tovább

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük