Üdvözöllek!

Varga Zsuzsanna vagyok, felnőttek részére tartok személyes (Szeged) és online zongoraórákat.

A KEZDETEK

Zeneiskolás éveim azzal a szorongó érzéssel teltek, hogy teljesítenem kell, gyakorolnom kell, meg kell felelnem.

7 évesen írtam az első saját szerzeményemet, melyre nagyon büszke voltam. Hamar megtanultam azonban, hogy ez a fajta szabad, korlátok nélküli zenélés jelenti az úgymond szórakozást, míg a válogatott, sokszor dallam nélküli zongora gyakorlatok, skálák csupán örömtelen kötelességek. Alapjaiban tehát nem élveztem a zongoraórákat, ellenben a titokban szegelgetett kis műveimet gyakran eljátszottam, csak úgy magamnak, mivel azt éreztem, hogy ennek van értelme, ez vagyok én!

KIALAKULÓ CÉLOK

Jóval később megfogalmazódott bennem a gondolat, miért is kellene mindenkinek a hagyományos módon zenét tanulnia? A művészet a kreativitásról is szól. Ha része vagyok én is az előadott műnek, akkor máris szívesebben foglalkozok vele.

Hogyan lehetek része?

Kezdve onnan, hogy magam választom ki, kinek a szerzeményét adom elő odáig, hogy már a saját improvizációmat játszom, széles a skálája a zenei szabadságnak.

Miért is ne tekinthetnénk az otthoni gyakorlásra a legkiváltságosabbaknak kijáró jutalomként? 

ÉS A MEGVALÓSÍTÁS

Ezzel az izgalmas kihívással felvértezve kezdtem el tanulmányozni a világ más részein elterjedt zeneoktatási technikákat. Számtalan elméleti oktatóanyag, módszertani elv és improvizációs gyakorlat segítette munkámat.

Az évek óta folyamatosan bővülő jazz zongorai ismereteim is hozzájárultak, hogy mára egy átfogó, és az egyéniséget középpontba állító tanítási módszert dolgoztam ki mind az egyéni zongoratanításban.

… mára egy rendszerezett, hatékony és élményszerű gyakorlást biztosító tanítási módszert dolgoztam ki az egyéni zongoraoktatás terén.

ELSŐSORBAN FELNŐTTEKKEL FOGLALKOZOK

Számomra a legnagyobb élmény, amikor felnőtt tanítványom kezdeti bizonytalanságát hátrahagyva önmaga tapasztalja meg a zenélésben rejlő szabadságot, önfeledtséget.

Sokakban él az a tévhit, miszerint felnőttként már nem lehet elsajátítani a zenélés művészetét. Épp ezért nagyon szeretem látni, ahogyan szépen kibontakozik a zenében tanítványaim személyisége.

 

Hiszem, hogy a zongorázás terén elért sikerélmények az élet többi területén is pozitív változást hozhatnak.

A kezdeti alapok elsajátítása után az önmagunk örömére való játszásnak ugyanis gyógyító ereje lehet. Stresszlevezetés, katarzisélmény, és az önbecsülés erősödése mind olyan plusz hozadéka a zenében való jártasságnak, melyek felnőttként ugyanúgy átélhetők, mint a kisiskolás gyerekeknél.

Óráim nagyon közvetlen, vidám hangulban telnek. Sok türelemmel, rugalmas hozzáállással tanítok a tanítvány élethelyzetének (elfoglalt, csak hétvégén ér rá), lehetőségeinek (nincs még hangszere), hangulatának (kicsit beteg, fáradt) maximális figyelembevételével.

Óráimat mindig nagy lelkesedéssel várom, számomra is feltöltődést jelent, és nagyon szívesen fedezem fel a zenében rejlő lehetőségeket újra és újra.

Mindez természetesen nem zárja ki gyermekek tanítását. Általános iskolában 9-14 éves gyermekeket oktatok, így magánóra keretében 8 éves kortól gyerekek zongoratanítását is vállalom. 

EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK

ZÖLDELLŐ BABA-MAMA ZENEKLUB

Az anyukáknak is jár a kikapcsolódás!

Ez a gondolat már régóta foglalkoztat, mert úgy érzem, a 0-3 éves korú kicsik szülei sokszor robotként végzik a napi feladatokat a minőségi kikapcsolódás legkisebb esélye nélkül. 

A Zeneklub ezért a babák testi, lelki és szellemi fejlődése mellett célként tűzi ki az anyukák szellemi és lelki feltöltődését

Nagyon sokat írtam a témáról, érdemes elolvasnod, ITT találod.

Fotó: A foglalkozáson ilyen kis kedves hangszereket használunk.

ZENÉS INTERAKTÍV GYERMEKMŰSOROK - TERCEHURCA EGYÜTTES

A másik kedvelt foglalatosságom gyerekek számára zenei előadások készítése és előadása saját szerzeményekkel.

Ennek keretében indítottuk útjára nemrég a Tercehurca Társulatot. Élőzenés előadásainkkal arra vállalkozunk, hogy a gyerekeknek kulturális értékeket is közvetítő, vidám, könnyed élményeket nyújtsunk.

Zenekarunk már többször fellépett az Agórában, itt található egy kedvcsináló:

Itt a VAKÁCIÓ (Tercehurca Társulat – részlet)

Az együttes korábban az ÁkomBákom gyerekkönyv- és játékbolt születésnapi rendezvénye keretében adott elő egy műsort „Dezső kutyus a Hold nyomában” címmel. A címre kattintva nézz bele a műsorba!

Baráti üdvözlettel:

Varga Zsuzsanna