Üdvözöllek! A nevem Varga Zsuzsanna.

Gyerekek részére tartok

zenei foglalkozásokat és zongoraórákat.

Szegeden élek. 

A kezdetek

Zeneiskolás éveim azzal a szorongó érzéssel teltek, hogy teljesítenem kell, gyakorolnom kell, meg kell felelnem.

7 évesen írtam az első saját szerzeményemet, melyre nagyon büszke voltam. Hamar megtanultam azonban, hogy ez a fajta szabad, korlátok nélküli zenélés jelenti az úgymond szórakozást, míg a válogatott, sokszor dallam nélküli zongora gyakorlatok, skálák csupán örömtelen kötelességek. Alapjaiban tehát nem élveztem a zongoraórákat, ellenben a titokban szegelgetett kis műveimet gyakran eljátszottam, csak úgy magamnak, mivel azt éreztem, hogy ennek van értelme, ez vagyok én!

Kialakuló célok

Jóval később megfogalmazódott bennem a gondolat, miért is kellene mindenkinek a hagyományos módon zenét tanulnia? A művészet a kreativitásról is szól. Ha része vagyok én is az előadott műnek, akkor máris szívesebben foglalkozok vele. Hogyan lehetek része? Kezdve onnan, hogy magam választom ki, kinek a szerzeményét adom elő odáig, hogy már a saját improvizációmat játszom, széles a skálája a zenei szabadságnak. Miért is ne tekinthetnénk az otthoni gyakorlásra a legkiváltságosabbaknak kijáró jutalomként? 

...és a megvalósítás

Ezzel az izgalmas kihívással felvértezve kezdtem el tanulmányozni a világ más részein elterjedt zeneoktatási technikákat. Számtalan elméleti oktatóanyag, kikölcsönzött könyvtári könyv, módszertani elv és improvizációs gyakorlat segítette munkámat. Az évek óta folyamatosan bővülő jazz zongorai ismereteim is hozzájárultak, hogy mára egy átfogó, és az egyéniséget középpontba állító tanítási módszert dolgoztam ki mind a csoportos zeneoktatásban, mint pedig az egyéni zongoratanításban.

Miért is gyerekekkel foglalkozok?

A gyerekekkel könnyen megtalálom a hangot, mivel napi kapcsolatban állok három eleven kis lurkóval, akik folyamatosan teszik próbára nemcsak a türelmemet, de a kreativitásomat is. Három kisfiú anyukájaként rengeteget tanultam a gyerekek gondolkodásmódjáról, a figyelemfelkeltés szabályairól, az önfeledtségről, a vidám játékosságról.

Fő célom a gyerekek színvonalas,

élményközpontú zenei tanítása. 

Ha szeretnél erről többet megtudni, és még nem kérted az ingyenes videósorozatot, az alábbi linken egy garantáltan izgalmas kalandba vághattok bele gyermekeddel!

Zenefolyó videósorozat gyerekeknek – Kezdjetek el zenélni MA!

Zenés gyerekműsorok az igényesség jegyében

A másik kedvelt foglalatosságom gyerekek számára zenei előadások készítése és előadása saját szerzeményekkel.

Ennek keretében indítottuk útjára nemrég a Tercehurca Társulatot. Előadásainkkal arra vállalkozunk, hogy a gyerekeknek izgalmas kis történetekbe ágyazott, kulturális értékeket is közvetítő, vidám, könnyed élményeket nyújtsunk.

Zenekarunk már többször fellépett az Agórában, itt található egy kedvcsináló:

Itt a VAKÁCIÓ (Tercehurca Társulat – részlet)

Az együttes korábban az ÁkomBákom gyerekkönyv- és játékbolt születésnapi rendezvénye keretében adott elő egy műsort „Dezső kutyus a Hold nyomában” címmel. A címre kattintva nézz bele a műsorba!

Zöldellő Zeneovi 3,5-7 éveseknek

2023. év ősztől elindul a Zöldellő Zeneovi interaktív zenei foglalkozás. 

A részleteket ITT találod!

Ha Szegeden éltek, ez jó alkalom, hogy személyesen is találkozzunk!

Baba-Mama Zeneklub és Játszóház

Az anyukáknak is jár egy kis kikapcsolódás!

Ez a gondolat már régóta foglalkoztat, mert úgy érzem, a 0-3 éves korú kicsik szülei sokszor robotként végzik a napi feladatokat a minőségi kikapcsolódás legkisebb esélye nélkül. 

A Zeneklub és Játszóház ezért a babák testi, lelki és szellemi fejlődése mellett célként tűzi ki az anyukák szellemi és lelki feltöltődését (a fizikait nem garantálom, de ha valaki esetleg hoz egy kis házit…! 😉  ). 

Nagyon sokat írtam a témáról, érdemes elolvasnod, ITT találod.

Fotó: Mindkét foglalkozáson ilyen kis kedves hangszereket használunk.

Baráti üdvözlettel:

Varga Zsuzsanna